Biyografi

       ENGİN GÜRKEY

        Perküsyon Sanatçısı, Eğitmeni ve Besteci

 Perküsyon Sanatçısı, Eğitmeni ve Besteci. 1967 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine 1976 yılında, İstanbul Belediye Konservatuvarı Vurmalı Çalgılar Bölümünde Yücel Berrak ile başladı. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarından mezun olan sanatçı, aynı yıl bu kurumda Sanatçı Öğretim Elemanı olarak göreve başladı. 1994 yılında İ.Ü.D.K. Vurmalı Çalgılar Bölümünde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.

Klasik vurmalı çalgıların yanında Türk, Latin Amerika ve Afrika vurmalı çalgıları da kullanan sanatçı, stüdyo müzisyenliğinin yanı sıra, 2000 yılında başlattığı Engin Gürkey Perküsyon Topluluğu ve Engin Gürkey Ensemble ile birçok konser ve festivale katıldı.

1992 yılında İstanbul Vurmalı Çalgılar Topluluğu’nu, 2006 yılında ülkemizin ilk bayan perküsyon topluluğu olan Zilli’yi, 2012 yılında da “İstanbul Ritim Tiyatrosu”nu kurdu.

2000 yılında akademik ve amatör perküsyon ve ritim programına katkıda bulunmak amacıyla   başlattığı

‘’ Gürkey Perküsyon Atölyesi’’ adı altında Dünya Perküsyon ve Ritimleri için yazdığı eğitim programı: Akademik ve Amatör ‘’Ritimce’’ iki ayrı formasyonda, Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite ile birçok konservatuvar, kolej, devlet okulu ve kültür merkezlerinde yer almaktadır.

2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ‘’Miam’’ Perküsyon bölümünün kurulması aşamasında, adlığı davet üzerine bölümün ilk eğitmeni ve Dünya Perküsyon&Ritimleri için yazdığı kendi eğitim programı ile birbirinden değerli öğrenciler yetiştirdi.

2007 Uluslararası  Vurmalı Çalgılar Diyalogları;

ilk önce ülkemizde okullar arası başlattığı, daha sonra da uluslararası eğitim ve konser alanlarındaki müzikal diyalogların önemine dikkat çekerek gelişen  bu kişisel girişimci projesinde başta Japonya, Amerika, Fransa, İtalya, İngiltere, Yunanistan, Almanya ve  Rusya’dan birçok eğitmen ve okul tarafından olumlu karşılanarak bu kapsamda  vurmalı çalgılar sınıfı öğrencileri için yurt içi ve dışında sanatsal etkinlikler düzenlemektedir.

2010 yılında; TRT için çekilen 13 Bölümlü “Müziğin Binbir Dili” adlı programı hazırlayıp sundu.

2015 yılında; Almanya&Türkiye Öğretmen Kültür Değişim Projesi-Almanya

2017 yılında; Türk ve alman öğrencilerin yer aldığı, müzikle köprüler kurup kaynaştığı; ‘’Mülldrum’’ eğitim ve konser projesinde sanat direktörü olarak yer aldı.

2013 yılında Ulusal Toca Perküsyon Festivali ve Yarışması, 2014 yılında; Ulusal ‘’Oke Perküsyon’’ 2018 yılında; ülkemizde  ilk defa yapılan Uluslararası İstanbul Perküsyon Yarışması ve  Festivalini  başlatarak halen sanat yönetmenliğini yapmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu; 2020 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Tasarım-Beceri Atölyeleri programında, gönüllülük esasına dayanarak İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarını temsilen Vurmalı Çalgılar sanat dalında danışmanlık yapmakta ve birçok etkinliklere katılmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı vurmalı çalgılar sanat dalında öğretim elemanı olarak görevine devam eden sanatçı, 2020 yılında Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı Perküsyon bölümünün kurulması aşamasında, aldığı davet ile Bölümün ilk eğitmeni ve Dünya Perküsyon ve Ritimleri için yazdığı kendi eğitim programı ile eğitim vermektedir.

 ENDORSERLİK:

2003 yılında Türkiye’de ilk defa İstanbul Mehmet Zilleri tarafından üretilip, kendi adı verilen P-FX “Hand and Stick” zillerinin tasarımını yaptı. 2006 yılında Meinl , 2012 de Toca Perküsyon, 2014 yılında Öke Perküsyon firması tarafından adına imzalı baget ve trampet çalışma pedi yapılmıştır. En son 2019 Loota Percussion Türkiye Endoser’i  oldu.

YER ALDIĞI ORKESTRALAR

1985-1992 yılları arasında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasında konuk sanatçı olarak görev aldı. İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Orkestrası, Ayangil Türk Müziği Oda Orkestrası ve Korosu, Enka Sinfonietta, CRR Senfoni Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası, Milli Reasürans Oda Orkestrası ile Akbank Oda Orkestrasında grup şefi olarak yurt içi ve yurt dışında birçok konser ve festivale katıldı.

YER ALDIĞI GRUP VE TOPLULUKLAR

İstanbul Vurmalı Çalgılar Topluluğu, Turkuaz Dans Company, Velvele, Chamelon Quartet, Piano’nun Türküsü, İstanbul Avangard Trio, Mızrabın Nefesi, Hi-jazz, Yansımalar, İncesaz, Hybrid Project, 3 Hisar.

ALBÜMLERİ

Engin Gürkey / Perküsyon Topluluğu “World Of Percussion” 2005

Engin Gürkey / “Güldede” 2007

Engin Gürkey / Nabız “Balkanist” 2009

YAYINLANMIŞ ESERLERİ:

3 Hisar ‘’Hemhal’’ Albümünde; Haziran ve Sardunya,

Yansımalar grubunun “Serzeniş” albümünde; “Vuslat”

Hi Jazz 1 Albümünde; Sohbet-i Visal ve Türkü,

Zilli Perküsyon: Albüm genel proje ve yönetimi

KISA FİLMLER MÜZİKLERİ:

“Zilo”, “Delice” ve “Konya’nın Sesleri” adlı Kısa Film’lerin müziklerini yaptı

SAHNE MÜZİKLERİ:

Bosphorus Dance Company’nin, dans müziği,

Çağdaş Bale Topluluğu için dans müziği,

Yıldız Kenter’in yönettiği ve tek başına sahnelediği “Oskar ve Pembe Meleği” oyun müziği, İstanbul Ritim Tiyatrosunun “Kallisti” oyun müziği,

“Annem Savaş İsterdi” adlı şiir albümünün müziklerini yaptı.

Orkestra Eşlikli Müzikleri:

 Klasik perküsyon için yazdığı eserleri:

1-Mallet Dance Suit: Marimba, Silofon, vibrafon ve Yaylı Çalgılar Orkestrası,

2-Mallet Latin Suite; Marimba, Latin Perküsyon ve Yaylı Çalgılar Orkestrası,

3-Balkan Capriccio; Perküsyon ve Yaylı Çalgılar Orkestrası için yazdığı eserler:

Başta İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Karşıyaka Oda Orkestrası, Avrasya Filarmoni Orkestrası, Bakırköy Oda Orkestrası, Trakya Akademi Oda Orkestrası ve Orion Oda Orkestrası tarafından birçok kez icra edilmiştir.

KATILMIŞ OLDUĞU BAŞLICA FESTİVALLER

  1. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 10. Akbank Caz Festivali, Yapı Kredi Müzik Festivali, 3. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, 4. Uluslararası Magosa Müzik Festivali, 27. Uluslararası Sopot Müzik ve Sanat Festivali-Polonya, 1. Aspendos Avrupa Klasik Müzik Festivali, 1. ve 2. Uluslararası Cemal Reşit Rey Gençlik Festivali, 41. ve 42. Uluslararası Bursa Müzik Festivali, 9. Uluslararası Les Traverseés Tatihou–France, 9. Uluslararası Eskişehir Festivali, 3.Afyon Klasik Müzik Festivali, 3. Uluslararası Tünel Sanat Festivali, 5. Uluslararası Jahan E. Khusrau Müzik Festivali, Yeni Delhi-Hindistan, 1. Uluslararası CRR Dünya Müziği Günleri, 13. İstanbul Jazz Festivali, 5.Bitez Mandalina Kültür ve Sanat Festivali. , 2.Uluslararası İtalya Perküsyon Yarışması ve Festivali, 1.Uluslararası İstanbul Pera Müzik Festivali ‘’Perküsyon Yarışması, 1.Ulusalararası İstanbul Perküsyon Yarışması ve Festivali.
Share: